karácsonyra ajándék ötletek
NyitólapAjándék ötletekTermékekOnline fotókidolgozásÁrlistaKosárKarácsonyi hírek, ötletekOldalajánlóKapcsolat

Mi a titka a csodapulykának? Karácsonyi pulykasütési recept

Címkék - főétel, fokhagyma, hús, karácsony, krumpli, lilahagyma, pulyka, recept, rozmaring, sűlt, töltelék, ünnep, ünnepek, vacsora, vaj
Egész pulyka, a képen látható pont 6,2 kg volt - Mi a titka a csodapulykának? Karácsonyi pulykasütési recept
Egész pulyka, a képen látható pont 6,2 kg volt
Karácsony, avagy hogyan süssünk meg egy egész pulykát. (Észak-)Amerikában nagy szokás a pulyka sütése. De azért itthon is finom, ráadásul épp itt vannak amerikai barátaink/rokonaink, így adta magát, hogy rakjunk össze egy hálaadási komplett menüsort. Ez a következőkből állt: sör, amerikai foci, egész pulyka, töltelék, krumplipüré, édesburgonya-püré, áfonya zselé, bor, gravy-mártás, pálinka, pumpkin pie (sütőtökös pite), almáspite vanília fagyival. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.
Mi kell hozzá? - egész pulyka, a képen látható pont 6,2 kg volt

Pulyka töltelék alap - 10 dkg vaj - 2 répa - 2 lilahagyma - 2 kg krumpli - 1,5 kg édesburgonya - 1,5 l húsleves - 1 fej fokhagyma - 1 dl tejszín - 1 dl tejföl - fél fej zeller - 3 evőkanál liszt - 4-5 ág rozmaring - szerecsendió - só, bors - Nincs mese, ez egy egész napos történet, legalább 8 órát kell rászánni. Cserébe 10-12 ember degeszre eheti magát.

A procedúra

A töltelék - A doboz tartalmát vajon összeforgatjuk, majd húslevessel felöntjük, annyival, hogy pépesre duzzadjon. A dobozos töltelék kenyérből, és fűszerekből állt, ha házilag csinálnám, biztos tennék bele apróra vágott májat, lilahagymát, fokhagymát, rozmaringot, borsot, sót, esetleg alma darabokat. Kicsit várjunk, amíg meghűl, aztán fakanál, kanál és kezek segítségével megtöltjük a pulykát. Minimum két fő igényeltetik a munkához.

A pulyka - Sütőt 250 fokra kapcsolom. A madarat lemosom, papírtörlővel szárazra törlöm. Sóval alaposan bedörzsölöm - belülről. Megtöltöm a töltelékkel. Töltsünk a hasüregébe és a nyakánál lévő üregbe is. Varjuk be a nyílásokat.

Előveszem a legnagyobb tepsimet. Belevagdosok - jó nagy darabokra - 2 répát, 2 krumplit, 2 lilahagymát, fél zellert és egy egész fokhagymát gerezdekre szedek, és héjastul beleteszem a tepsibe. 2 dl sört öntök még hozzá - a többit nem szabad kárba veszni hagyni! Jól összekeverem őket, erre rakom rá a pulykát.

Ezután elkészítem a fűszervajat, amivel bekenem a pulykát: 3 ágnyi rozmaringot, 1 evőkanál sót és kávéskanálnyi egész borsot mixerben összeaprítok, majd 5 dkg vajjal összedolgoztatom a géppel.

Alaposan bekenem a vajjal a madarat. Minden porcikáját, alul, felül, szárnya tövét, combjait, mindent. A lábait összekötözöm. Alufóliával letakarom, de nem bugyolálom be teljesen, a tepsi két végénél nyitva hagyom az alufólia-sátrat, így enyhén főni-párolódni, jobban sülni fog, mindenesetre nem szárad ki. Mostanra biztos, hogy a sütő bemelegedett, valahogy beügyeskedem a pulykát a helyére. Azonnal mérséklem a hőfokot 180 oC-ra.

Azt mondják a tapasztaltabbak, hogy egész madárnál kilónként egy órát kell számolni a sütésre, így kb 6-6,5 óra alatt készül el a fenti tömegű madarunk. (és tényleg). 4 órán keresztül rá se nézek. Nem nyitogatom, nem mozgatom, hagyom, hadd süljön a saját levében. 4 óra elteltével kiveszem a madarat, lehajtom róla a sátrat és meglocsolgatom a levével. Ekkorra tetemes mennyiségű húslé gyűlik össze az aljára, benne a zöldségek, a vaj és a sör ízével. A procedúra végeztével visszahajtom a fóliát, és mehet vissza a sütőbe. Fél-háromnegyed óránként ismétlem a mozzanatsort.

A sütés elkezdésétől számított 6 óra múlva leveszem róla a fóliát, alaposan meglocsolgatom és visszateszem a sütőbe. Eddigre már kapott egy határozott rózsaszínes beütést a bőr, de mi azt szeretnénk, ha ropogós pirosra sülne. Ezért 200 fokra és grill fokozatra kapcsolom a sütőt. 10 percenként locsolgatom és öntögetem és persze ellenőrzöm, hogy nem égett-e meg a hús.

Kb. 25 perc alatt szép ropogósra és pirosra grilleződik a pulyka, így késznek nyilvánítom. Kiveszem a sütőből, és hagyom 10 percet pihenni. A sütőt nem kapcsolom ki, mert még szükség lesz rá. Ugyanis amikor már meg lehet fogni a húst két-három pillanatra is, akkor kiszedem a varrásait és a tölteléket kikaparom egy hőálló tálba. Ezt még visszarakom a sütőbe megpirulni.

A gravy-mártás - Amikor "kirepül" a pulyka a tepsiből, kiszedem belőle a zöldségeket, majd a gázra rakom, a legnagyobb fokozatra. Kisvártatva elkezd felforrni a szaft, három kanálnyi lisztet hintek bele, és sűrűn kevergetem. Egy perc múlva fél liter húslevessel öntöm fel, és felére visszaforralom kevergetve, nagy lángon.

A köret - Hagyományosan édes burgonya és krumpli a körete a hálaadási pulykának, mi mindkettőből egyszerű pürét készítettünk. Édesburgonyát meghámozom, darabolom, félpuhára főzöm, fél deci tejszínnel, két reszelésnyi szerecsendióval, kevés sóval, vajjal ízesítem. Krumplipüréhez vajat, sót, borsot, negyed szerecsendiót, tejfölt használok. Áfonya zselét is tettünk az asztalra, ez is része a hagyományos traktának.

Hogyan együk? - Terítsünk meg ünnepélyesen, öltözzünk fel szépen. Rakjunk mindent az asztalra külön-külön tálakban, tálcákon - már ha fér. Fehérbort igyunk és tegyünk a tányérunkra mindenből, a krumplipüré tetejére öntsünk egy nagy adag gravy-szószt. Miután degeszre ettük magunkat, együnk még pitéket: almásat és sütőtököset. A másnapi reggelire ne legyen gondunk, nem lesz szükségünk rá.
Szólj hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2010-12-16 09:17:37
Ajánlott oldalak
Keresés   -   Válassz témakört a legördülő menü vagy az ikonok segítségével
Keresés
Hírek, érdekességek Karácsonyra ajándékok Karácsonyi receptek Karácsonyra tippek, ötletek Karácsonyi, újévi sms-ek Karácsonyi versek, énekek, dalszövegek
Szólj hozzá
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, most könnyen és gyorsan megteheted.
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás - legyél Te az első
SimultanOnline