karácsonyra ajándék ötletek
NyitólapAjándék ötletekTermékekOnline fotókidolgozásÁrlistaKosárKarácsonyi hírek, ötletekOldalajánlóKapcsolat

Karácsonyi sült pulyka receptek

Címkék - finomságok, főzés, Főzőiskola, karácsony, recept, receptek, szenteste, ünnepi, vacsora
Karácsonyi sült pulyka  - Karácsonyi sült pulyka receptek
Karácsonyi sült pulyka
A karácsonyi menü egyik hagyományos étele a sült pulyka. Általában több fős családi vacsorára vagy ebédre készítjük, így természetesen nagyobb pulykára van szükségünk. Azonban a pulyka húsa elég száraz - és minél tovább sütjük, annál jobban kiszárad. Továbbá nagyon oda kell figyelni arra is, hogy a hús alaposan átsüljön, különben ételmérgezést kaphatunk! Tehát a karácsonyi sült pulyka készítése egy komoly feladat, annak ellenére, hogy valójában magától elkészül a sütőben, azaz nem kell sürögni-forogni körülötte. A finom és omlós pulyka titka alapjában az előkészítésben és a végső simításokban rejlik (tálalás, szószok, köretek). Íme néhány tuti tipp és recept egy sikeres ünnepi fogáshoz..
Előkészületek

* Lehetőleg vásároljunk friss, regionális, bio pulykát vagy a lehető legjobb minőségű, megfelelő tartás alatt tenyésztett szárnyast (lásd tudatos vásárlás). Ha hetekkel korábban találunk valami akciós vagy vidékről beszerezhető pulykát – vegyük meg és fagyasszuk le. (de kerüljük a bolti fagyasztott terméket!)

* A pulyka nagysága attól függ, hogy hány emberre sütjük. Személyenként 35-45 dkg-val számoljunk. Lehetőleg ne vegyünk túl nagy pulykát, különben még februárban is a maradékot esszük! Továbbá vegyük figyelembe a sütőnk nagyságát – az óriás pulyka nem minden sütőbe fér be!

* A pulyka sütésének idejét a következő módon kalkulálhatjuk: számoljunk 20 percet 45 dkg-ként és adjunk hozzá plusz 20 percet. Ha a pulyka súlya 6.75kg-nál több, akkor 15 percet számolunk 45dkg-ként és extra 15 percet adunk a sütés idejéhez.

* A pulykát 2 órával sütés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Fagyaszott húst legalább 24 órával korábban vegyük ki a mélyhűtőből.

* A pulykát tisztítsuk meg alaposan a tollaktól és szálkáktól – mossuk át kívül-belül majd töröljük szárazra.

* Minél nagyobb a pulyka, annál könnyebben kiszárad, így ne feledjünk szalonnát és sok vajat is vásárolni!


Receptek - Ajánlatok a karácsonyi vacsorához, sült pulykához receptek

Szalonnás pulyka - A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.

Hozzávalók - 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25dkg vaj
Szalonnás pulyka Karácsonyra - Karácsonyi sült pulyka receptekSzalonnás pulyka Karácsonyra


Elkészítés - 1. Az ujjainkat használva dörzsöljük be alaposan a pulyka húsát vajjal a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.

2. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.

3. Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel - ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulykák esetében a sütési időt kalkuláljuk ki a fentiek szerint.

4. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.

5. Az ünnepi asztalon szeleteljük.


Citromos sült pulyka - Ez a recept egy aromás, friss változat.

Hozzávalók: 4kg pulyka, 1 citrom, 1 hagyma, 10dkg vaj
Karácsonyi citromos sült pulyka - Karácsonyi sült pulyka receptekKarácsonyi citromos sült pulyka


Elkészítés - 1. A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát , megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét a citrom darabokkal és félbe vágott hagymával.

2. A vajat megolvasztjuk és leöntjük a pulykát - alaposan elkenjük vele a bőrét.

3. Mellkassal lefelé egy olajozott, non-stick tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a szaftjával.

4. 40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot nem mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).

5. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk és pihentetjük.



Tippek a Karácsonyi pulyka sütéséhez, elkészítéséhez

* Töltelékek - húsos töltelékeket külön tepsiben készítsük el. Húsmentes töltelékek azonban finomabbak, ha a pulykában sülnek meg. A pulyka nyakát is meg lehet tölteni - sőt, kevesebb az esélye a gyomorrontásnak, ha a pulyka belsejét egyáltalán nem töltjük meg töltelékkel (elég egy félbe vágott hagymát belenyomni).

* Tálalás - a pulyka mellé 3 zöldséges köretet szokás tálalni, plusz a sütés által keletkezett szaftból készült szószt, plusz áfonyaszószt vagy valami édes kompótot (birsalma kompót vagy téli kompót remekül passzol).

* Köretek - különösen passzol a párolt káposzta, töltött sütőtök, szalonnás zöldborsó, sült paszternák, roston sült burgonya. Ezeket a pulyka sütésével párhuzamosan sütjük vagy főzzük. Klasszikus köret továbbá a párolt kelbimbó is.

* Szószok - a legfontosabb szósz a gravy, avagy a szaftos szósz. Ennek elkészítése roppant egyszerű – a leszűrt szaftot elkeverjük zöldséglevessel (vagy a párolt zöldség levével), adunk hozzá 1-2 tk. lisztet (kukoricaliszt), Portoit, Madeira-t vagy vörösbort, fűszerezzük és egy tejszín sűrűségű mártássá főzzük (max 10 perc ). Egyéb szószok: áfonyás szósz, kenyér szósz.

* Maradék - a sült pulykából nagyon sok gyors ételt lehet készíteni. Hidegen remek szendvicsbe, vagy salátába, de omletthez és egyéb ételekhez is.

A karácsonyi sült pulyka egy igazi ünnepi főétel, elkészítése bár lassú, de egyszerű, ha betartjuk az alapszabályokat.
Szólj hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2010-10-25 15:10:00
Ajánlott oldalak
Keresés   -   Válassz témakört a legördülő menü vagy az ikonok segítségével
Keresés
Hírek, érdekességek Karácsonyra ajándékok Karácsonyi receptek Karácsonyra tippek, ötletek Karácsonyi, újévi sms-ek Karácsonyi versek, énekek, dalszövegek
Szólj hozzá
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, most könnyen és gyorsan megteheted.
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás - legyél Te az első
SimultanOnline