karácsonyra ajándék ötletek
NyitólapAjándék ötletekTermékekOnline fotókidolgozásÁrlistaKosárKarácsonyi hírek, ötletekOldalajánlóKapcsolat

Karácsonyi aprósütemények tárolása

Címkék - aprósütemények-tárolása, hasznos-tippek, háztartás, karácsony, sütemények, süti, sütőiskola, tippek, ünnepek
Aprósütemények tárolása - Karácsonyi aprósütemények tárolása
Aprósütemények tárolása
Az aprósütemények óriási előnye a finom íz és a változatosság mellett, hogy hetekig is eltarthatók megfelelő körülmények között, így sokáig élvezhetjük, illetve előre is elkészíthetjük kedvenceinket. Fontos azonban, hogy a tárolás megfelelő legyen. Íme a legfontosabb tippek aprósütemények tárolásához..
Aprósüteményeket leginkább ünnepi alkalmakra készítünk, de egyszerű kekszeket készíthetünk akár uzsonna vagy reggeli falatként is, így a megfelelő tárolás kérdése ünnepektől és évszaktól is független. Ha a kekszeket azonnal elfogyasztjuk, a tárolás kérdése nyilván fel sem merül. De ez a ritkább eset, hiszen az aprósütemények jellemzően kiadósak, és egy tésztányi adag ritkán fogy el egyszerre. Sőt, egyes sütemények és kekszek ízének tökéletes kibontakozásához szükség van néhány hetes pihenésre (pl. mézes sütemények, lekváros kekszek), és ebben az esetben is fontos, hogy a tárolás megfelelő legyen.

Ha gyakran készítünk aprósüteményeket, érdemes felszerelkeznünk olyan a tárolásra alkalmas dobozokkal, amelyek a megfelelő állag megóvását garantálják. A legideálisabbak a tökéletesen záródó fémdobozok, amelyek a száradástól, de a fénytől is védik a kekszeket. Ha ilyenünk nincs, más tároló doboz vagy eszköz is legyen feltétlenül jól záródó, egyébként a keksz gyorsan kiszárad, íze nem érvényesül.


További hasznos tippek aprósütemények tárolásához

* Tároljuk a süteményeket fajtánként külön dobozban. Ha csak egy-két fajta süteményt készítünk, a dolog könnyen megoldható. A gond akkor merül fel, ha többfélét készítünk, ilyenkor ugyanis ideális esetben annyi dobozra van szükség, ahány a keksz, még akkor is, ha egy-egy doboz nem telik meg teljesen.

* Külön dobozban történő tárolás két szempontból is fontos: a kekszek így nem veszik át egymás ízét, illetve ha csak egyfajtát szeretnénk enni, nem kell hosszasan keresgélni és kiszedegetni egy doboz aljáról a kívánt süteményt.

* A kekszeket tároljuk sütő-vagy vajpapírral kibélelt dobozokban. Sőt, a papírból tegyünk lehetőség szerint az egyes rétegek közé is. Különösen ügyeljünk erre a sor közötti rétegezésre puha vajas sütemények, illetve olyan sütemények esetében, amelyek más szempontból „kényesek”, pl. lekváros (lyukas linzer), csokimázas bevonatú (florentin), vagy törékeny (habcsókok).

* A kibéleléshez és elválasztáshoz használt papírt vágjuk mindig a doboz méretére. Ez elsőre macerásnak tűnhet, viszont megéri, ráadásul a papírt többször felhasználhatjuk.

* Ha mégis egy dobozban tárolunk többféle kekszet, ügyeljünk arra, hogy a kényesek, puhák, törékenyek kerüljenek felülre.

* A süteményeket csak akkor tegyük a dobozba vagy tároló edénybe, ha már teljesen kihűltek.

* A maradék kekszeket le is fagyaszthatjuk. De ne tegyük a süteményeket nejlontasakba, hanem szintén dobozba, pl. műanyag dobozba. Így dobozostul tegyük a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt időben vegyük ki, akklimatizáljuk egy napot a hűtőszekrényben, majd utána szobahőmérsékleten.

* Megfelelő hely és hőmérséklet is fontos a tárolásnál. Még a dobozban elzárt kekszeket is tároljuk lehetőleg hűvös helyen, azaz kamrában, esetleg pincében, szükség esetén hűtőszekrényben. Különösen a hűtőszekrényben tárolt kekszekre érvényes, hogy fogyasztás előtt hagyjuk állni rövid ideig szobahőmérsékleten.

* A dobozokból mindig csak annyit vegyünk ki, amennyit várhatóan elfogyasztunk, így a maradék tovább megőrzi finom állagát és minőségét.
Szólj hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2010-10-01 08:10:00
Ajánlott oldalak
Keresés   -   Válassz témakört a legördülő menü vagy az ikonok segítségével
Keresés
Hírek, érdekességek Karácsonyra ajándékok Karácsonyi receptek Karácsonyra tippek, ötletek Karácsonyi, újévi sms-ek Karácsonyi versek, énekek, dalszövegek
Szólj hozzá
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, most könnyen és gyorsan megteheted.
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás - legyél Te az első
SimultanOnline